День осіннього рівнодення

День осіннього рівнодення - день, коли тривалість дня і ночі на всій Землі однакова і дорівнює 12 годинам. У північній півкулі з цього дня починається астрономічна осінь, в південному - астрономічна весна.

Початок астрономічного і календарного сезонів не збігається, тому астрономічна осінь настає в різний час. Астрономи підрахували, що з 2012 по 2044 рік у високосні роки день осіннього рівнодення буде потрапляти на 22 вересня, а в звичайні роки - на 23 вересня.

Цікавим є той факт, що осінь і зима в північній півкулі на тиждень коротше, ніж осінньо-зимовий сезон в південній півкулі: кількість днів від весняного рівнодення до осіннього одно 186, а проміжок часу від осіннього до весняного рівнодення - 179 днів. Взимку північної півкулі Земля рухається навколо небесного світила швидше, ніж узимку південної півкулі. У січні земну кулю проходить найближчу до Сонця точку орбіти - перигелій і її лінійна швидкість зростає.

На Русі день осіннього рівнодення також вважався святом і завжди відзначався пирогами з капустою, брусницею і м'ясом, а також народними гуляннями. У цей день ввечері між віконними рамами вставляли горобинові кисті разом з листям, вважаючи, що з цього дня, коли сонце почне слабшати, горобина буде охороняти будинок від сил темряви. У народі вірили, що зірвана в цей день гілка горобини рятує від безсоння і нічного задухи, які насилає нечиста сила.

У день осіннього рівнодення починається друга половина бабиного літа і, за народним повір'ям, яка погода буде в цей день, такий буде і осінь. Ще народні прикмети кажуть: чим вересня суші і тепліше, тим краще буде осінь, тим пізніше настане справжня зима.

/Files/images/осінь.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 400

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.